Bakłażan ciężki od słońca (kg)

+ -
Miejsce: Liban – apteka dla potrzebujących

Zdradzę Ci tajemnicę, jak wybrać najlepszego bakłażana, nie widząc jego koloru. Cała tajemnica tkwi w jego wadze i skórce. Musi być ciężki, jakby był pełen słońca, a jego skórka idealnie gładka – czuję to pod palcami. To mi mówi, że w środku będzie miał mało pestek i zbite, kremowe wnętrze, idealne do gotowania. Zbyt lekki bakłażan to rozczarowanie, pełne powietrza i goryczy.

Dziś jestem niewidomy, ale nadal pamiętam, jak lśni jego ciemna skórka w słońcu. Kiedy byłem chłopcem, chciałem sam upiec bakłażana na obiad. Skórka wyszła twarda, a środek gorzki. Ojciec popatrzył na moją porażkę, uśmiechnął się i pokazał mi, co zrobiłem źle. Nauczył mnie, że bakłażana trzeba najpierw posolić i zostawić, żeby wypłakał całą gorycz. Tak, jak robi to człowiek, kiedy jest mu źle. Mówił, że to warzywo z charakterem i trzeba wiedzieć, jak do niego podejść.


Kupując kilogram cebuli, nie otrzymasz jej do domu. Dasz jej smak i słońce komuś w Bejrucie, kto głoduje. Dasz posiłek rodzinie, która w pogrążonym w kryzysie ekonomicznym Libanie straciła nadzieję. A mnie i mojemu bratu pozwalasz dalej uprawiać nasz ogród. W ten sposób jedno warzywo karmi dwa domy – ten w Bejrucie i ten tutaj – mój mały, warzywny raj.

Udostępnij

+ -

Najbardziej potrzebne dobra