Mauretania

Ośrodek dożywiania

Mauretania

Państwo w północno-zachodniej Afryce, położone nad Atlantykiem, w strefie Sahelu. Powierzchnię Mauretanii zajmują w większości piaski Sahary (ponad 80%). Jest to czwarty najbardziej wrażliwy kraj na świecie pod względem zmian klimatycznych. Powracające cykle długotrwałych susz (skutkujące degradacją zasobów naturalnych) oraz pogłębiający się deficyt wody dodatkowo powodują, że kraj zmaga się z dużym problemem braku bezpieczeństwa żywnościowego. Choć żyje tam zaledwie 4,8 mln ludzi, jest to klasyczny przykład problemu głodu wynikającego z ubóstwa i niewystarczającej produkcji żywności.

Garść informacji:
  • jeden z najbiedniejszych krajów świata – w niektórych jego regionach ludzie żyją za mniej niż 1,25 dolara dziennie
  • krajowa produkcja zbóż zaspokaja jedynie około jednej trzeciej krajowego zapotrzebowania na żywność
  • Jedno na pięć dzieci cierpi na chroniczne niedożywienie
  • Prawie 25% populacji żyje poniżej granicy ubóstwa
Uratowaliśmy od choroby głodowej

243

dzieci w 2023 r.
Opieką otoczyliśmy

kilkanaście

osób niepełnosprawnych
Karmimy

Walczymy z głodem

Dobra Fabryka w Mauretanii

Dobra Fabryka trafiła do Mauretanii dzięki siostrom ze Zgromadzenia Franciszkanek Misjonarek Maryi w Senegalu. W Dakarze prowadzą one szkołę zawodową dla dziewcząt, a w Mauretanii kilka innych projektów, które od jakiegoś czasu pozostawały bez regularnego wsparcia. Wśród nich jest ośrodek dożywiania dla dzieci w mieście Kaédi. Dwie pracownice, prawie setka dzieciaków tygodniowo podzielona na trzy grupy, świetna organizacja i… brak jakiegokolwiek regularnego wsparcia. Projekt wspiera od czasu do czasu lokalny biskup. Jego wkład jest nieoceniony, ale ośrodek potrzebuje regularnego wsparcia.

Jak działa ośrodek dożywiania?

Pierwszą grupą dzieci siostry opiekują się we wtorki i piątki. Jest ich około 70. To maluchy w umiarkowanej fazie niedożywienia. Są ważone, badane, dostają przygotowywaną na miejscu specjalną odżywczą mieszankę na bazie orzechów arachidowych, mąki kukurydzianej, ryżu i fasoli. Druga grupa przychodzi w środy. Liczy zaledwie 15 małych pacjentów. Są to dzieci w dużo trudniejszej sytuacji, bo z rozpoznaną chorobą głodową. Dostają specjalistyczne mleko, przechodzą kontrolne badania i z zapasem racji żywnościowych na cały tydzień wracają do domu. W poniedziałki i czwartki opiekujemy się dziećmi w trudnej sytuacji rodzinnej, sierotami, półsierotami i dziećmi upośledzonymi.

Wieloletnia praca sióstr sprawiła, że proporcje w grupach się zmieniły. Dzięki pracy ośrodka dożywiania udało się zminimalizować problem choroby głodowej.

To zasługa codziennych wykładów i szkoleń z dietetyki, gotowania, higieny i rozpoznawania pierwszych oznak problemów ze zdrowiem u dzieci. Mamy jednak jeszcze wiele do zrobienia. Ocieplający się klimat i przedłużające susze wciąż wpływają na pogarszającą się sytuację mieszkańców i problem niedożywienia.

Poznaj historię ośrodka dożywiania: