Mieszkańcy obozu potrzebują pomocy

Karmimy uchodźców na Lesvos!

Mieszkańcy obozu Moria 2.0. na co dzień borykają się z ogromnymi problemami, ale nie sposób ich rozwiązać, jeśli najpierw nie zaspokoją głodu. Każdy wykupiony przez Was posiłek zwiększy nasze możliwości. Nasze marzeniem to móc dostarczać posiłki codziennie do wszystkich.

czytaj więcej

Mamy już:
37 462
Potrzebujemy:
38 000

Wasz młyn działa na najwyższych obrotach!!!

Burkina Faso

Według ONZ to jeden z najsłabiej rozwiniętych krajów na świecie. Charakteryzuje się jednym z najniższych wskaźników rozwoju społecznego HDI (Human Development Index). Wynosi on 0.4, co sprawia, że Burkina Faso zajmuje 185. miejsce na liście 188 krajów.

Garść informacji:
  • 43,7% społeczeństwa żyje za mniej niż 1,90 dolara dziennie
  • współczynnik alfabetyzacji młodzieży wynosi 52,5% i pozostaje jednym z najniższych na świecie
  • jedynie 37,7% osób powyżej 15. roku życia potrafi czytać i pisać
  • rolnictwem trudni się 80% ludności czynnej zawodowo
Uczymy przedsiębiorczości i podstaw rolnictwa

40

rodzin z wioski Gourcy
Przygotowujemy do zawodu krawcowej

32

kobiety

23.05.2017

W momencie, gdy ruszał młyn nikt nie spodziewał się, że największym zmartwieniem młynarza będzie wzięcie jednego dnia wolnego w miesiącu. Maszyny pracują non-stop, a człowiekowi nikt nie pozwala zejść z posterunku!!! Dzięki instytucji młyna życie w Gourcy już nie jest takie jak wcześniej. Rodziny z naszego projektu mąki nie muszą kupować, mało tego, sami mogą ją sprzedawać reperując domowe budżety. Mąka z kukurydzy gotowana na wodzie to podstawa diety w wielu afrykańskich krajach. Zambijska nshima w Burkina Faso zwie się TÔ. Ugotowane gęste puree podaje się z sosami z gombo, baobabu, pomidorów, soumbala, ogórków, fasolki lub lokalnego szpinaku. Rodziny z naszego projektu mają już spokojne głowy, do garnków wkładają mąkę z własnego ziarna. Marzenia się spełniają!!!

W młynach w Burkina Faso zwyczaj jest taki, że młynarz dostaje w gotówce tylko podstawę pensji, resztą wynagrodzenia jest ta mąka, która w procesie mielenia spada na posadzkę. Jak nie trudno się domyśleć w innych młynach spada jej dość dużo. W naszym nie, bo w końcu to Dobry Młyn i za zgodą wszystkich rodzin działa na zupełnie innych zasadach. Pracę wynagradzamy młynarzowi w pełni pod warunkiem, że nie zniknie ani deko zmielonego ziarna. Rolnicy mielą mąkę za niewielką opłatą lub pozostawiając w młynie część ziarna stanowiącą ekwiwalent opłaty. Dzięki temu młyn dysponuje zapasami, może je sprzedawać i wspierać tych mieszkańców wioski, którzy własnych zbiorów się nie doczekali. Dochód ze sprzedaży pokrywa koszty utrzymania całego przedsięwzięcia i wspiera kasę mikropożyczek, o których w szczególe wkrótce Wam opowiemy. Generalnie wszystko się kręci, a dobro, którego dzięki Waszemu młynowi w Gourcy przybywa wróci za chwilę do najbardziej potrzebujących.

Podczas wizyty w młynie przekonaliśmy się też, że młodych i chętnych do pracy jest coraz więcej. Młynarz szczęśliwie doczekał się pomocników. Nastolatków, których marzeniem jest praca właśnie tu, przybywa. Sami zobaczcie i bądźcie dumni, bo to dzięki Wam do Gourcy wraca nadzieja!!!

Brawo WY!!!!!

<-- ActiveCampaign Monitor Code -->